Stringovi

Najjednostavnije rečeno, string predstavlja niz karaktera koji služi za skladištenje i predstavljanje tekstualnih podataka. Za razliku od nekih drugih tipova podataka string predstavlja nepromenljiv tip, što znači da kada promenljivoj tipa string dodelite neku vrednost nije moguće tu vrednost modifikovati. U situacijama kada je neophodno promeniti vrednost stringa pravi se kopija sa željenim promenama.


Kreiranje stringa

U Pajtonu se string može kreirati na tri načina. Dozvoljeno je koristiti jednostruke, dvostruke i trostruke navodnike. U slučaju trostrukih navodnika, string se može definisati u više različitih redova.

 
predmet='matematika'
sport='odbojka'
stihovi=""" Cekaj me, i ja cu sigurno doci.
	    Ne slusaj kad ti kazu
	    kako je vreme da zaboravis
	    i da te nade lazu. """
      
Kopiraj

Poređenje dva stringa

Postoje dva operatora koja se mogu koristiti za poređenje dva stringa. Prvi je operator == koji služi za proveru jednakosti stringova a drugi operator != koji služi za proveru nejednakosti dva stringa. Kao rezultat izvršenja ova dva operatora dobijamo vrednosti True ili False.

  
sport1="fudbal"
sport2="rukomet"
sport1==sport2
sport1!=sport2
      
Kopiraj
levo desno

Uputstvo

Neke od programa nećete moći da pokrenete na našoj konzoli, zato Vam predlažemo da sa zvaničnog sajta www.python.org preuzmete portabilnu verziju. Instalacija je vrlo jednostavna. Mi Vam predažemo da odaberete verziju 3.3.5 koju smo i mi koristili. Tekstualni editor u kome možete pisati svoje programe se pokreće preko programa koji se zove IDLE i automatski se instalira sa celim paketom. Novi program započinjete klikom na padajući meni "FILE" >> "NEW FILE". Možete ga pokrenuti pritiskom na dugme F5 na tastaturi.
Konzola koja se nalazi na sajtu omogućava rad sa većinom prezentovanog materijala, ali je naglašeno kada je potrebno preći na instaliranu konzolu.

;