Funkcija cmp

Za kraj ćemo navesti funkciju koja poredi dva rečnika, tako što upoređuje ključeve i njihove vrednosti. Funkciji cmp se kao argumenti prosleđuju dva rečnika, a vraća -1 ukoliko je prvi rečnik manji od drugog, 1 ukoliko je drugi rečnik veći od prvog i 0 ukoliko su jednaki.

Napomena: Ovaj metod ne možete da koristite na našoj konzoli. Pročitajte uputstvo kako da instalirate Pajton na svom računaru.


  
recnik1 = {'ime': 'Aca', 'Starost':21}
recnik2 = {'ime': 'Maca', 'Starost':25}
recnik3 = {'ime': 'Goca', 'Starost': 27}
recnik4 = {'ime': 'Aca', 'Starost':21}
print cmp(recnik1,recnik2) 
print cmp(recnik1,recnik4)
print cmp(recnik3,recnik4)
          
Kopiraj

Nakon pokretanja programa kao rezultat dobićemo:


>>  -1

>>  0

>>  1

levo desno

Uputstvo

Neke od programa nećete moći da pokrenete na našoj konzoli, zato Vam predlažemo da sa zvaničnog sajta www.python.org preuzmete portabilnu verziju. Instalacija je vrlo jednostavna. Mi Vam predažemo da odaberete verziju 3.3.5 koju smo i mi koristili. Tekstualni editor u kome možete pisati svoje programe se pokreće preko programa koji se zove IDLE i automatski se instalira sa celim paketom. Novi program započinjete klikom na padajući meni "FILE" >> "NEW FILE". Možete ga pokrenuti pritiskom na dugme F5 na tastaturi.
Konzola koja se nalazi na sajtu omogućava rad sa većinom prezentovanog materijala, ali je naglašeno kada je potrebno preći na instaliranu konzolu.

;